içerik
11. yüzyıldan beri Türklere vatan olan Anadolu'nun hemen her bölgesinde karşımıza kendine özgü özellikleri He çıkan dokumacılık sanatı, günümüzde halen belli yörelerimizde yaşatılmaya çalışılmaktadır. Atalarımızdan kalan bu çok değerli kültürel mirasımızı, yüzyıllardır yaşatan bölgelerimizden biri de çeşitli kullanım alanlarına sahip Sarız Düz Dokumaları İle Kayserinin Sarız İlçesidir. Yapılan çalışmalar sonucunda Sarız dokumalarının tarihçesinin 200 yıl öncesine dayandığı söylenebilir yine de Um tarihlendirme verilememektedir.
Yöre halkının en önemli geçim kaynağı hayvancılık olduğu için uzun yıllar boyunca özellikle koyun ve keçi yünleri bölge halkı tarafından dokumalara uygun iplikler haline getirilmekteydi. Zamanla dokumalarda hazır malzeme kullanılmasının yaygınlaşması İle pamuk ve orlon kullanımı giderek artmaya başlamıştır.
İplerin boyama yöntemi ise doğal boyama yöntemi ya da satın alınan toz boya yöntemi ile gerçekleştirilmektedir, yörede çile boya yapılmakta ve bu yönteme kelep adı verilmektedir. Eskiden sadece yün iplikler boyanırken günümüzde pamuk ipliğinin de boyandığı, hatta iplerin boyanmış halde satın alındığı bilinmektedir.
Hayatımız boyunca en fazla vakit geçirdiğimiz yapılar... Bizi dışarıdaki hayata hazırlayan, yorgunsak dinlendiren mutluysak eğlendiren, korktuğumuz zamanlarda koruyan, üzüldüğümüzde sarmalayan, istersek yalnız kalmamızı sağlayan, sevdiklerimizle birlikte sayısız anı biriktirdiğimiz koşulsuz sığınaklarımız, evlerimiz...Evlerimizi gerçek anlamda ev/yuva haline getiren ise kişisel zevk ve kimliklerimize uygun tasarımlar, dekoratif detaylar, eşyalar, aksesuarlar ve tüm bu ayrıntıları sarmalayan ev tekstili ürünleri...
Evlerimizde ev tekstili ürünlerini kullanmadığımız neredeyse bir metrekare alan bile bulunmuyor. Salon, oturma odası, yatak odası, çalışma odası, yemek odası, balkon, banyo ve mutfaklarımız rengarenk ve farklı dokulardaki bu ürünlerle yaşam alanlarımızı sıcacık bir yuva haline getiriyor.
Perdelerin bir evin içinde en çok kendini gösteren, evin enerjisine etki eden ev tekstili ürünleri olduğunu söylersek sanırız yanlış olmaz. 11er odanın farklı tarzlarda döşendiği evler de mevcut fakat genellikle tüm odalarda genel dekorasyon tarzına uygun perdeler tercih edilmekte.
Yeni bir cvc perde seçerken veya perdelerimizi değiştireceğimiz zaman ilk araştırmalarımızı, içinde bulunduğumuz yılın dekorasyon trendleri ve son çıkan perde modelleri konusunda yapıyoruz. Elbette sadece son moda ve genel tercihler ile hareket etmek mümkün değil. Perde seçiminde koltuk ya da halı ile uyumun yanı sıra, mobilya materyali ve duvar rengi ile uyum da önemli. Doğru perde seçimi yaşam alanlarının hem daha ferah hem de şık bir ortama dönüşmesinde oldukça etkili.
Genel tarzın dışına en çok çıktığımız yerler, evin genelinden bağımsız bir alan olarak konumlandırmayı daha çok tercih ettiğimiz mutfaklarımız. Günümüzde kadınlar kadar erkeklerin de yemek yapma merak ve becerilerinin gelişmesi, lezzete ve sunuma verilen değerin çoğalması, mutfakta geçirilen zamanın artması mutfak dekorasyonunun önemini artırdı. Mutfaklar için her tarza uyabilecek sayısız mutlak perdesi seçeneği mevcut. Bu seçeneklerden en çok tercih edilen perde modelleri
Stor Mutfak Perdeleri: Kolay açılıp kapanan ve kolay temizlenen stor perdeler, ortama dışarıdan ışık girişini kontrol etmek amacı ile kullanılan ürünlerdir, Tül perdelere kıyasla ışığı daha kolay keserler. Stor perdelerin birçoğu anti alerjiktir. Bu nedenle özellikle astım hastalarının kullanımı önerilmektedir.
Zebra Mutfak Perdelsi : Klasik perdelere oranla mutfağınızın çok daha fazla güneş almasını ve hareketli bir görüntü oluşmasını sağlamaktadır. Stor perdelere alternatif olarak üretilen, bir çizgisinin tül diğer çizgisinin kumaş olarak imal edilmesinden dolayı zebra adını alan bu perdeyi seçmeniz durumunda mutfak konseptinize uygun çok sayıda çeşit bulabilirsiniz.
Katlamalı Mutfak Perdeleri: Çeşitli renk ve desenleri ile mutfağınıza şık bir hava katacak olan katlamalı perde modelleri, pencerenizi açtığınız zaman cama sıkışmaz ya da rüzgârda uçuşmaz. Temizliği diğer perde modellerine göre biraz daha zahmetli olabilen katlamalı perde her türlü tül ve kumaştan imal edilebilir.
Rustik Perde: Rustik perde aslında perdenin uygulanma şeklidir. Özel bir kumaş çeşidine ihtiyaç yoktur. Her türlü perdelik kumaş kullanılabilir. Metal rustiklerde daha klasik kumaşlar, ahşap rustiklerde ise daha çok keten ve naturel kumaşlar tercih edilmektedir. Kullanım alanı müsait ise mutfağınızın tüm havasını değiştirecek dekoratif bir perde çeşididir.
Jaluzi Perde: Geçmişte daha çok iş yerlerinde kullanımı yaygın olan jaluzi perdeler, günümüzde mutfaklarda da sıklıkla kullanılıyor. Kolay temizlenen, hem pratik hem de uzun süre kullanılabilme özelliğine sahip olan jaluzi perdeler ile güneş ışığı istenildiği gibi kontrol edilebilmektedir. Ahşap ve metal çeşitleri mevcuttur.
Dikey Mutfak Perdeleri: Özellikle büyük ve balkonlu mutfak camlan için son derece kullanışlı bir ürün olan yeni nesil dikey mutfak perdeleri iki zincir ile açılıp kapanmaktadır. Dikey mutfak perdelerinin sade ve modern tasarımları, mutfağınızda özel bir şıklık yaratmanıza yardımcı olacaktır.
Saçaklı Perde (İp perde): Her boyutta pencere için ideal olan saçaklı perdeler ile mutfağınızı farklılaştırmak elinizde. Çok rüzgar alan, sık açılıp kapatılan pencerelerde kullanımı biraz zor olabilir fakat uygun bir mutfak penceresine sahipseniz ince kesim, ipe benzeyen oldukça şık bu perde ile mutfağınız dilerseniz modern, dilerseniz mistik bir havaya bürünebilir.
Saçaklı Perde (İp perde): Her boyutta pencere için ideal olan saçaklı perdeler ile mutfağınızı farklılaştırmak elinizde. Çok rüzgar alan, sık açılıp kapatılan pencerelerde kullanımı biraz zor olabilir fakat uygun bir mutfak penceresine sahipseniz ince kesim, ipe benzeyen oldukça şık bu perde ile mutfağınız dilerseniz modern, dilerseniz mistik bir havaya bürünebilir.
Reform Halı, kalite ve güzelliğini tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Halımız için doğru karar verdiğinizi zamanla dayanıklılığını ve güzel görünümünü kaybetmediğini gördüğünüzde anlayacaksınız.
Reform Halı aşağıda belirtilen bakım ve kullanım önerilerine lütfen dikkat ediniz.
Halı temizlenirken çırpılmamalı, dövülmemeli mümkünse elektrik süpürgesi ile hergün temizlenmelidir.
Halı yüzeyini 70 derece sıcaklığın üstündeki herhangi bir madde ile (su, çay, ütü, vb) temas ettirmeyiniz.
Halı yıkanmamalı, halı yıkama şampuanı ile silinerek açık havada kısa sürede kurutulmalıdır.
Kurutma kızgın güneş altında yapılmamalıdır, uzun süre güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
Halı temizlenirken deterjan, çamaşır suyu,gibi kimyasal maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır.
Halı üzerine konan sert cisim ve eşyalar uzun süre aynı yerde bırakılmamalıdır.
Halı kullanılmadığı durumlarda katlı biçimde değil, rulo halinde rutubet olmayan bir yerde muhafaza edilmelidir.
Halı taşınırken katlamamak rulo halinde taşınmalı, tozdan, yağıştan, ve dış etkenlerden korunmalıdır.
Ağırlık altında kalan halı, çekilerek çıkarılmak istendiğinde, overlok ve sırt örgüsünün sökülüp yırtılmamasına dikkat edilmelidir.
Taşıma esnasında sert ve sivri cisimlerin halıyı zedelememesine özen gösterilmelidir.
Reform Halıyı Tercih Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederiz
Amonyak : Eczanelerde satılır
Beyaz İspirto : Metil alkol.Eczanelerde ve marketlerde satılır
Ilık Su : 50 dereceden sıcak olmayan su
Perkioretilen : Kuru temizleme sıvısı. Kuru temizlemecilerde ve kimyevi madde satıcılarında bulunur
Şampuanlama : Marketlerde satılan halı şampuanı veya bir deterjanın sadece köpüğü ile , çok az su kullanılarak ve yumuşak hareketlerle halınızı silmek
Tampon Yapmak : Temiz bir bez,havlu veya kağıt havluyu ,bir kaç kez katlayarak halının ıslak yerine kayup üzerine vurarak hatta kuvvetlice bastırarrak kurutmak
Not: Temizleme uygulamalarından doğabilecek sorunlardan Reform Halı Sorumlu tutulamaz.